Foto: TT/SVT

Facket larmar: ”Ostrukturerat kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Huvudskyddsombudet på Migrationsverket anmäler arbetsförhållandena på ansöknings- och

asylprövningsenheten på huvudkontoret i Norrköping till Arbetsmiljöverket.

Huvudskyddsombudet Anna-Lena Hansson vill att Arbetsmiljöverket gör ett besök på enheterna och sedan eventuellt beslutar om ett föreläggande.

– Trycket blir större när Arbetsmiljöverket kommer än när ett enskilt skyddsombud ställer krav.

Anna-Lena Hansson har en förhoppning att Arbetsmiljöverket ska ställa krav på arbetsgivaren att se till att arbetsmiljöförhållandena blir bättre på enheten.

– Alltså det saknas ju såväl chefer, som medarbetare, som lokaler, säger Anna-Lena Hansson.

Frustrerad och gråtande personal

Anna-Lena Hansson beskriver att många i personalen är frustrerade, slutkörda och gråter i korridorerna.

”Flera medarbetare upplever att det är ett delvis ostrukturerat kaos. Flera är slitna och slutkörda, chefer till viss del också och enligt min, skyddsombudens och de fackliga företrädarnas bedömning löses olika frågor idag – inte dag för dag – kanske timme för timme – men mera minut för minut – om det överhuvudtaget löses. Det förekommer att provanställda slutar på egen begäran och andra medarbetare söker nya jobb. Nu hemställer jag att Arbetsmiljöverket kommer ut för ett ev föreläggande”, skriver hon i begäran till Arbetsmiljöverket.

”Arbetspass på 22 timmar”

Huvudskyddsombudet Anna-Lena Hansson begärde i september att arbetsgivaren skulle förbättra situationen för de anställda enligt Arbetsmiljölagens 6 kap § 6a. Men alla åtgärder som planerades har inte genomförts och flera brister kvarstår, enligt Anna-Lena Hansson.

”Det finns full förståelse för den situation som myndigheten befinner sig i, men att dessutom – efter en tuff höst – inte få den behövliga vila som en långhelg kan ge, ökar stressen ytterligare. Medarbetare har haft arbetspass på 22 timmar och vi vet att dygns- och ev veckovilan ibland inte har följts , då det brister i kunskaper om arbetstidsavtalet”, skriver Anna-Lena Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.