JAS-plan Foto: TT

Militärplan i skarp utryckning över Gotland

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig ljudbang över Gotland och Öland i dag på förmiddagen fick många öbor att reagera. Och nu visar det sig att det var ett militärplan som flög över ön i skarpt läge.

Försvarsmakten bekräftar att det handlar om ett militärflygplan som varit ute på incidentjakt i dag och flugit över ön. Och att planet var ute i skarpt läge.

Handlar det om en rysk kränkning av svenskt territorium?

– Jag kan inte gå in på varför planet skickades upp. Det händer då och då att uppdragen handlar om incidentjakt och vanligtvis är det då två plan som flyger. Men i dag var det bara ett, berättar Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten.

Kraftig smäll

Var det skarpt läge i dag?

– Ja, i dag var det en incident. Vi ville titta närmare på flygverksamhet öster om Gotland. Det var i internationellt luftrum och inte en kränkning av svenskt territorium.

Philip Simon vill inte berätta vilken nationalitet flygplanen som föranledde insatsen hade.

Samtidigt skriver den lettiska armén på Twitter att Nato-plan i dag följde ryska stridsplan över Östersjön. Det är inte klarlagt om de två incidenterna hänger ihop.

Beklagar ljudbang

Det svenska stridsplanet flög i hög fart på omkring 11 kilometers höjd över Öland och Gotland.

Vittnen beskriver för P4 Kalmar att husen skakade och fönstren skallrade när det planet passerade Öland.

– Vi beklagar att det blev en ljudbang. Det händer ibland när planet accelererar, säger Simon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.