Roger Akelius har tidigare skrivit en bok om hur man undviker skatt. Foto: SVT/TT

Miljardären vill skydda det gula huset

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenören Roger Akelius hjälper ägarna till det gula huset i Skänninge i kampen mot myndigheterna. På 24 sidor har han försökt bräcka kommunens argument för att huset ska målas om.

I samband med att husägarna överklagade kommunens beslut om ett vitesföreläggande, erbjöd sig Akelius att skriva några rader som han trodde kunde hjälpa dem få behålla färgen på huset. Det skriver Corren.se.

– Jag läste en artikel på nätet om fallet och bestämde mig för att hjälpa dem. Beslutet bygger på total dumhet och saknar all logik. Det är en massa tyckande, säger han till tidningen.

Det gula huset

En bensinmack till granne

Enligt honom måste Mjölby kommun tydligare visa hur husets färg stör omgivningen. Att miljön skulle vara kulturhistoriskt värdefull har han inte mycket för.

– Det har en bensinmack som granne, och ännu närmare har man helt nyligen byggt en återvinningsstation med sopcontainrar. Husen intill Uhnos är helt vanliga svenska tråkiga småhus.

Vill donera en halv miljon

Enligt Corren.se är Akelius även villig att donera en halv miljon kronor för att slå sönder vad som kallas ”maktens dumheter”. Han säger att han kommer att hjälpa Uhno och driva ärendet vidare om Länsstyrelsen går på kommunens linje.

– Huset är fantastiskt målat. Man måste vara konstnär för att klara av det.

Roger Akelius är tidigare känd för att på 80-talet ha skrivit en bok om skatteplanering. Han har senare på 90-talet varit en stor aktör inom fastighetsbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det gula huset

Mer i ämnet