Miljöpartiets valberedning föreslår Stenevi – inte Le Moine

Uppdaterad
Publicerad

Partisekreterare Märta Stenevi föreslås bli nytt språkrör för Miljöpartiet efter den avgående Isabella Lövin, uppger partiets valberedning. Deras val faller alltså inte på den östgötska politikern Rebecka Le Moine.

Till TT säger Le Moine att hon inte bestämt sig för nästa steg än.

”Jag gratulerar Märta till valberednings förslag! För egen del måste jag fundera lite på om jag ska kvarstå som kandidat eller inte”, skriver hon i ett sms till TT.

Efter att partiets nuvarande kvinnliga språkrör, klimatminister Isabella Lövin i slutet av augusti annonserade att hon lämnar politiken, har hela 8 personer annonserat att de vill ta över.

Det nya språkröret väljs på en extrakongress den 31 januari nästa år. Till skillnad från andra partier är ombuden på Miljöpartgiets kongresser inte bundna att rösta i linje med sina partidistrikt, varför valutgången ibland kan vara svår att förutspå. Till exempel valdes Märta Stenevi till partisekreterare vid kongressen i fjol, trots att hon inte var valberedningens kandidat.

SVT Nyheter Öst intervjuade Rebecka Le Moine när hon offentliggjorde sin kandidatur. Se det klippet här nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.