Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Energiminister Anders Ygeman vid invigningen av solcellsparken i Linköping 21 okt: – Solceller klarar sig nu på marknaden. Håller andra aktörer med? Foto: Erika Landt/SVT

Ministern: ”Behövs inte mer stöd – solceller marknadsmässiga”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s kartläggning visar att bara 17 st stöd för solceller betalats ut till kommuner i Östergötland på mer än tio år – av totalt 2400. Men energiminister Anders Ygeman tycker inte det är ett tecken på att stöden bör utvecklas mer, istället vill regeringen fasa ut det.

– Nej jag tror det handlar om intresset hos kommunerna och också kunskapen att solceller är ekonomiskt lönsamt. Solceller klarar sig nu utan stöd på markanden, säger Anders Ygeman.

”Tråkigt”- Gotland om utfasning

Om ett år försvinner alltså möjligheten för företag, myndigheter och organisationer att söka solcellsstöd. För privatpersoner föreslår regeringen att ett stöd finns kvar i form av ett rot-liknande skatteavdrag från årsskiftet.

– Att stödet ska fasas ut är ju tråkigt men vi kommer att fortsätta titta på att installera fler solceller, säger Björn Sandqvist, chef fastighetsförvaltningen Region Gotland.

Bostadskooperativet HSBs föreningar i Östergötland har varit flitiga på att använda bidraget de senaste tio åren – 75 stycken. Men nu är det alltså snart slut.

Hör i klippet vad de och solelsbranschen tycker om utfasningen av stödet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer