Minskad försäljning av lusmedel i pandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av lusmedel har minskat i samband med coronapandemin. Apoteksbranschen i helhet har haft en 15-procentig minskning förra året medan nätapoteket Apotea som mest noterade en nedgång på 40 procent.

Huvudlöss kan ibland vara svåra att bli av med och på skolor och förskolor kan de ställa till med problem. Ofta är det i samband med terminsstarter som lössutbrotten förekommer men de två senaste starterna har försäljningen av lusmedel gått ner.

– Vi ser en minskning på 40 procent mot föregående år och då ska man komma ihåg att vi ökat vår försäljning med cirka 50 procent under samma period, säger Pär Svärdson, vd för nätapoteket Apotea.

Flera skolsköterskor som SVT Nyheter Öst varit i kontakt med berättar att de inte sett några större utbrott sedan pandemin startade men eftersom de inte registreras så är det svårt att ge en exakt siffra på huruvida förekomsten minskat.

– Det är svårt att säga vad försäljningsminskningen beror på men man skulle kunna tänka sig att den beror på distansering och minskade sociala kontakter i samband med skolstart, säger Pär Svärdson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.