Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan så många som 3000 utbildningsplatser försvinna från folkhögskolorna. Foto: August Askbom/SVT

Minskade anslag till folkhögskolor: ”Många har ont i magen”

Uppdaterad
Publicerad

När regeringen i slutet av förra året meddelade att det extra stöd som betalats ut till landets folkhögskolor nu kommer utebli så slog det ner som en bomb. På Bona folkhögskola i Motala försöker man nu anpassa sig till den nya ekonomiska verkligheten.

– Jag har arbetat inom folkhögskolan sedan 90-talet och det här är första gången jag är med om att vi inte får extra stöd. Vi har alltid kunnat leverera när samhället behövt det. Nu kommer vi inte kunna det, säger Annelie Dahlqvist, rektor på Bona folkhögskola.

Stramar åt kursutbud och antalet deltagare

Utan det tidigare ekonomiska extra stödet kommer nu Bona bli tvungna att strama åt kursutbudet och antalet deltagare. Även personalen kommer påverkas.

Motala

– Personalen är såklart oroade inför framtiden. Innan vi vet helt säkert hur det kommer bli så är det många som går runt och har ont i magen,  säger Annelie Dahlqvist.

Samhällets mest utsatta som påverkas

Enligt folkbildningsnämnden så kan så många som 3000 utbildningsplatser försvinna och på Bona räknar man med att minska intagningen med en femtedel. Något som Annelie Dahlqvist menar kommer drabba de mest utsatta i samhället.

– Nu kanske man inte kommer få plats hos oss och då blir man istället kvar med försörjningsstöd. Det här kommer bli allra värst för de utan grundutbildning som har svårt att integrera sig och ta sig fram i samhället, säger Annelie Dahlqvist.

Se mer i klippet ovan.

Såhär har folkhögskolornas tidigare stöd sett ut:

Så här har de extra pengarna som tilldelats folkhögskolorna sett ut under pandemin.

2020: 102 miljoner för 2000 nya platser på höstterminen.

2021: 202 miljoner för 2000 platser för hela året + 170 miljoner för 1000 nya platser från höstterminen, dvs 372 miljoner för helåret.

2022: 402 miljoner för 4000 platser över hela året.

Tufft för folkhögskolorna:

Så här svarar folkhögskolor i Östergötland på frågan om hur de påverkas av minskade medel:

Marieborgs folkhögskola:

• Hårt, vi tappar cirka fyra miljoner kronor.

Liljeholmen folkhögskola, Linköping:

• Vi har ett brutet räkenskapsår så vi räknade redan i juni 2022 med att ekonomin skulle krympa och att alla extra bidrag skulle försvinna. Det var svårare att få ihop budgeten för läsåret men vi är inte i en svår sits just nu.

Vadstena folkhögskola:

• För 2023 drabbas vi inte så hårt, då vi planerat för minskade bidrag.

Bona folkhögskola:

• På Bona innebär minskningen 20 procents volymsänkning, det vill säga att var femte deltagarplats skall bort. Vi har redan i dagsläget minskat antalet platser till allmän kurs, det i ett läge där efterfrågan år stor och många som söker sig till vår allmänna kurs ofta inte har andra alternativ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet