Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Ydre kommun vill man bygga en jättepark för solel. Följ med dit och hör Anna Dahlin om varför solcellsparkerna slår rekord. Foto: Lena Liljeborg /SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Minsta kommunen Ydre vill bygga den största solparken

Uppdaterad
Publicerad

Boom för solparker i Östergötland. I Ydre kommun planeras nu en solcellspark mycket större än de som för ett par år sedan var störst i landet.

Följ med till Grevekulla i sydligaste delen av Ydre kommun i videon ovan. Där planlägger European Energy Sverige AB en solelsproduktion som motsvarar den årliga förbrukningen för 2100 villor. En solpark som är flera gånger större än de hittills största i landet. Alldeles intill anlägger de just nu en vindkraftspark.

– Det finns stora vinster med en hybridpark, säger projektledaren Anna Dahlin.

Nästa vecka lämnar de in sin miljökonsekvensbeskrivning och räknar med att redan i vinter kunna ta ner skogen och börja anläggningsarbetet. Om 1,5 år räknar de med att produktionen är igång.

Hör Anna Dahlin på plats i videon ovan om utvecklingen av jätteparkerna för solel.

I Östergötland hanterar länsstyrelsen just inte mindre än åtta ansökningar, som alla är större än den i Linköping, som för bara ett par år sedan var störst i Sverige.

Planer för solelparker i Norrköpings kommun; 86 repektive 80 GWh per år. 45 GWh planeras i Linköpings kommun. 44 GWh per år, projekteras i Ydre kommun. I Finspång och Motala kommuner finns planer för solcellsparker på 36 respektive 30 GWh per år. Foto: SVT

Den allra största på 86 GWh solel per år, vill man bygga i närheten av Svärtinge udde i Norrköpings kommun.  Den näst största på uppåt 80 GWh ligger också den i Norrköpings kommun, på Vikbolandet mellan Östra Husby och Arkösund.

Den tredje största på 45 GWh planeras i Linköpings kommun utanför Bankekind.

En nästan lika stor, 44 GWh per år, projekteras i Ydre kommun. Även i I Finspång och Motala kommuner finns planer för solcellsparker på mellan 36 och 30 GWh per år.

I Svedberga i Skåne i har European Energy just fått klartecken för att bygga det som blir den i särklass största i Sverige. En solpark på 175 GWh per år vilket motsvarar 35 000 villors årsförbrukning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet