Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna före och efter explosionen den 26 september i stadsdelen Ekholmen i Linköping. Foto: Tobias Wallin

Misslyckades med sprängning i Linköping – två män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två män – 22 och 27 år gamla och hemmahörande i Stockholmsområdet – åtalas vid Linköpings tingsrätt för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Enligt åtalet så ska männen på natten den 24 september ha placerat en så kallad kastrullbomb med dynamit vid den fastighet i stadsdelen Ekholmen som sedan två dagar senare drabbades av en sprängning.

– Männen avbröts av en väktarbil som ronderade i området, säger statsåklagare Helene Gestrin vid en pressträff via telefon.

Explosion i Ekholmen – Linköping

Förutom att det bland annat finns vittnesuppgifter till stöd för åtalet så fastnade männen på en av polisens övervakningskameror. Kastrullbomben tros ha lämnats vidare och sedan sprängts på samma plats av andra personer två dagar senare.

– För den sprängningen finns det misstänkta som är frihetsberövade i andra ärenden, säger Helene Gestrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Ekholmen – Linköping

Mer i ämnet