Tinnerö eklandskap utanför Linköping. Foto: Arkivbild/SVT

Misstänkte skytten nyligen frisläppt

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen som misstänks för mordförsöket på en 19-årig man i Linköping i helgen sitter fortfarande anhållen. Så sent som i förra veckan var han häktad misstänkt för grovt vapenbrott.

Det var tidigt på söndagsmorgonen som polisen fick larm om en skottlossning söder om Linköping, varpå en 19-årig man hittades skjuten i friluftsområdet Tinnerö eklandskap.

Han fördes till Universitetssjukhuset och opererades akut. På måndagseftermiddagen vårdades 19-åringen ännu på sjukhuset för allvarliga skador, men enligt polisen är de inte livshotande.

Kan vara gängkonflikt

Den misstänkte 22-åringen anhölls på söndagen efter förhör. Han är skäligen misstänkt, det vill säga den lägre misstankegraden, för försök till mord.

– Båda de här männen är kända av polisen för att röra sig i den kriminella gängmiljön i Linköping, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisen i Östergötland.

Motivet till dådet är ännu oklart.

– Om det är något personligt dem emellan eller om det är en gängkonflikt, det får utredningen visa, säger Fredrik Kliman.

Grovt vapenbrott

Den 22-årige mannen greps i slutet av april tillsammans med en 23-årig man i samband med en polisinsats i stadsdelen Hejdegården i Linköping. Då gällde misstankarna grovt vapenbrott, vilket de båda senare också blev häktade för.

Men så sent som i förra veckan släpptes 22-åringen, som tidigare dömts för flera brott, på fri fot.

Utredningen går nu vidare med fortsatta förhör och analys av de beslag som gjorts. Vilken typ av beslag det handlar om vill polisen inte uttala sig om.

Finns det fler misstänkta för skjutningen?

– Inte vad jag vet. Men vi kan inte utesluta att det blir fler gripanden, säger Fredrik Kliman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.