Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hotelldirektrisen Maria Svensson har aldrig checkat ut från Stenkullen. Hon har bott hela livet bredvid E4:an. I videon kan du göra ett besök. Foto: Carl Larsson/SVT och Jenny Widell

Hon har bott på ”spökhotellet” vid E4 nästan hela livet

Uppdaterad
Publicerad

Många, många har åkt förbi Wärdshuset Stenkullen som ligger utmed E4 – strax norr om Norrköping. Storhetstiden ligger ett halvt sekel bort och idag är byggnaden ganska sliten. Det här väckte dokumentärfilmaren Jenny Widells nyfikenhet och i helgen har filmen Mitt livs hotell premiär på SVT Play.

– Jag tycker filmen blev bra och ger en rättvis bild av mig och hotellet, säger Maria Svensson, som vill bli titulerad hotelldirektris.

Filmen berättar hela historien om Marias föräldrar som köpte byggnaden 1957 och några år senare fick motorvägen som granne. Mycket närmare än vad de först förstått.

Norrköping

Kungligheter och spöken

Maria har bott i huset nästan hela sitt liv och sedan tolv år dessutom ensam. Annat var det på 1960- och -70-talen; då passerade både kändisar och kungligheter revy. Idag driver hon verksamheten själv.

Du väljer ju ut vilka som får komma hit – vad har du för kriterier?

– Jag råkade säga det en gång, men lite så är det väl. Jag tar till exempel inte emot tio ungdomar som vill komma över halloween för att se om det hoppar spöken ur väggarna. Jag vill ha seriösa gäster som uppskattar det här.

I värdshuset har tiden stannat av en smula och Maria menar att det finns andar i byggnaden.

I videon ovan gör du ett kort besök på Stenkullen och dokumentären finns på SVT Play från söndag klockan 02 samt visas på SVT1 klockan 21 på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet