Mixade ungdomslag kan bli aktuellt i länet

Uppdaterad
Publicerad

I Skåne är tanken att blanda flickor och pojkar i idrottslag redan i planeringsstadiet. Kanske kan det även bli aktuellt i Östergötland i framtiden.

Igår berättade vi på SVT Nyheter Öst om två killar från Finspång som har startat ett UF-företag för att föreläsa om jämställdhet för unga killar i idrottsföreningar. De välkomnar förslaget om att i framtiden mixa lag med killar och tjejer.

– Det skulle vara väldigt bra. Om man blandar grupper kan man få en bra syn på det, säger Rogerio Silvas, en av de två skaparna bakom Locker room talk UF.

Mixat upp till 12 års ålder

I Skåne arbetas det redan med ett sådant projekt. Där finns det tankar om mixade fotbollslag ända upp till 12 års ålder.

– Skillnaden inom ett kön är större än mellan könen och ändå delar vi upp pojkar och flickor ganska tidigt, säger Claes Ohlsson, ordförande i Skånes fotbollförbund.

Mer: Se hela inslaget här

”Inget vi har funderat på tidigare”

Östergötland kan komma att ta efter idén.

– Det är absolut en möjlighet. Det är ingenting vi har funderat på tidigare egentligen utan vi är öppna och får se hur det går för dem där nere och utvärdera efter det för att se vad vi kan göra åt det, säger Caroline Phalén, konsulent Östergötlands fotbollförbund.

LFC-spelare stöttar förslaget

En annan som stöttar idén är fotbollsspelaten Jessica Samuelsson, aktiv i Linköpings FC.

– Det tycker jag låter väldigt intressant, framförallt för tjejernas utveckling tror jag att det kan vara bra. Om man pratar om jargongen tror jag faktiskt att det kan bidra till att killarna håller nere lite på det där hårda snacket som de har med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.