Mobilmissbrukare ska botas

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens behandlingshem vill starta en avvänjningsenhet för de som inte kan släppa taget om sin smarta mobiltelefon.

Allt fler fastnar i ett mobilmissbruk – att man undviker sitt verkliga sociala liv för att få surfa i fred. Det menar både personal och intagna på Kolmårdens behandlingshem.

”De vill ha hjälp”

Det finns ingen etablerad behandling för mobilmissbrukare i landet. Men Kolmården vill börja.

– Vi har fått många samtal om telefonberoende, både hos vuxna och barn. Föräldrarna säger att de inte törs prata med sina barn, för de blir så aggressiva. De vill ha hjälp, säger Anki Elliot, behandlingsassistent på Kolmårdens behandlingshem.

Surfade alltid

”Ove” får hjälp mot spelmissbruk på behandlingshemmet utanför Norrköping. Men i behandlingen tittar man på hur han använt sin smartphone.

Och den var en stor del av missbruket.

– Jag surfade i stort sett jämt. När jag körde bil, när jag var med min dotter, när jag satt på restaurang. Jämt. Jag blev förbannad om jag inte fick surfa, säger Ove.

”Smartphones ligger inlåsta”

Det första man gör när nya patienter kommer för behandling mot spelmissbruk är att ta deras smarta mobiler i från dem och ge dem enkla telefoner istället.

– Smartphones ligger inlåsta under hela behandlingstiden här, säger Anki Elliot.

Hur mår patienterna då?

– I början är det en abstinens från sin telefon, som är kraftig. Den visar sig genom en stor rastlöshet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.