Visa alla (3)
Visa alla (3)

”Troligt att Ulf Kristersson blir ny partiledare”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har även Moderaterna i Östergötland bestämt sig för att nominera Ulf Kristersson till ny partiledare. Det innebär att han har en majoritet av de 200 ombuden bakom sig.
– Det är troligt att Ulf Kristersson blir ny partiledare, säger Christian Gustavsson, ordförande i Moderaterna i Östergötland, som också var den första ledande moderaten som krävde Anna Kinberg Batras avgång.

Det var en moderat från Östergötland som var först ut med att kräva Anna Kinberg Batras avgång. Och nu blev det också Moderaterna i Östergötland som fick vågskålen att tippa över till Ulf Kristerssons fördel om man räknar antalet ombud från de länsförbund som hittills har stöttat Ulf Kristersson.

Sociala frågor en styrka

– Han har goda egenskaper av att kommunicera och resonera om komplicerade frågor. Många tycker att det är bra att han har en tung kommunpolitisk bakgrund. Det är också en styrka att han har jobbat med sociala frågor där partiet har haft en lägre trovärdighet, säger Christian Gustavsson som sitter i partistyrelsen, är kommunalråd i Linköping och även ordförande för Moderaterna i Östergötland.

Östergötland fick vågskålen att tippa över

Ulf Kristersson hade tidigare nominerats av många länsförbund och när även moderaterna i Östergötland bestämde sig för att stötta honom innebär det att han kan få en majoritet av rösterna från ombuden på extrastämman som hålls den 1 oktober – i varje fall om ombuden röstar enligt sina länsförbunds nomineringar. Enligt Sveriges Radio Ekot står nu 102 av 200 ombud bakom Kristersson.

De 200 ombuden är inte bundna att rösta som länsförbunden bestämt och omröstningen sker anonymt.

Länsförbundets beslut väger tungt

– Ombuden är valda på direktmandat, men ombuden träffas och pratar sig samman. Och det är klart att länsförbundets beslut väger tungt, säger Christian Gustavsson.

Men han vill inte beskriva det som att Östergötland fällt den avgörande rösten.

”Det råkade bara bli så”

– Det där är mer en matematisk lek, anser jag. Det råkade bara bli så i tajmingen att vi kom med vårt besked just nu. Men när det kommer till en stämma så har jag svårt att se att det skulle handla om enstaka röster.

Flera länsförbund har ännu inte lämnat besked. De har till måndag på sig. Därefter ska valberedningen utse en eller flera kandidater som ombuden kan rösta på. Det är länets storlek som avgör hur många ombud från varje länsförbund som får rösta fram den nya partiledaren.

Partistyrelsen sitter kvar

Moderaterna i Östergötland ansåg att hela partistyrelsen borde ställa sina platser till förfogande. Men det kommer inte att ske.

– Vi tyckte det var en bra idé, inte för att sparka partistyrelsen utan för att de som sitter i partistyrelsen ska få förnyat förtroende. Men med en så kort tidplan är det viktigare att göra ett bra jobb med partiledarfrågan, säger Christian Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaternas kris

Mer i ämnet