Mögel i Enebyskolan drabbar 400 elever

Uppdaterad
Publicerad

Enebyskolan i Norrköping måste renoveras och 400 elever och 80 personal ska hitta nya lokaler.

Högstadieelever och personal på Enebyskolan har reagerat på inomhusluften. Kommunens undersökningar av inomhusmiljön visar på brister i konstruktionen av golvet och syllar längst ner i väggarna från när huset byggdes 1968.

– Det är förfärligt och ganska akut, säger Enebyskolans rektor Christina Jansson.

Eksem och klåda

Runt 25 personer i personalen och 10 elever på Enebyskolan har reagerat på inomhusluften i skolans lokaler. De har fått besvär med eksem, luftrör, tappat rösten och haft klåda.

– Vi behöver så fort som möjligt hitta ett ställe där vi ska vara, säger Christina Jansson.

Under tiden som de letar nya lokaler fortsätter arbetet med att se över ventilationen på skolan.

– De hittade en yttervägg med mögel som revs och byggdes upp igen. Men besvären fortsatte efter sommaren och de har hittat mögeltillväxt på några fler ställen.

Letar nya lokaler

Medan det åtgärdas kan inte skolan vara igång. Därför letar kommunens lokalstrateger nu efter en alternativ lokal, där eleverna kan vara medan skolan renoveras.

Renoveringen gäller endast Enebyskolan där det går högstadieelever. I  låg- och mellanstadieskolan Enebyparks del av byggnaden har ingen upplevt samma besvär men skolledningen meddelar att man även kommer att göra undersökningar där för att inte samma problem ska uppstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.