Foto: TT

Möjlighet till språkklasser på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

70 procent av kommunerna saknar alternativa klasser för elever med grav språkstörning. Men på Gotland finns språkklasser redan från förskolan.

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, har nyligen gjort en kartläggning över Stockholms, Uppsalas och Gotlands län. Där svarar alla kommuner att de vill ha mer stöd och information i hur man anpassar utbildningen till elever med grav språkstörning.

Kartläggningen visar också att det saknas alternativ till de vanliga, reguljära klasserna i grundskolan i 70 procent av kommunerna. Men på Gotland finns språkklasser i förskoleklass upp till nian.

– Vi har cirka 30 elever varje år i den verksamheten, säger Torsten Flemming, chef för grundskolan på Gotland.

Möjlighet till skola på fastlandet

Språkförskolan har två avdelningar integrerad i förskolan Storken i Visby. Förskoleklass till och med årskurs 3 finns integrerad på Tjelvarskolan och årskurs 4-9  på Solbergaskolan. Det finns också möjlighet att gå på den statliga skolan Hällsbo i Stockholm och på riksgymnasiet i Örebro.

– Där har vi just nu en handfull elever från Gotland, säger Torsten Flemming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.