Mördarnas århundrade

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpingsförfattaren Sven Wernström, fyllda 87 år, har kommit ut med en ny bok som skildrar vår tid – och tiden som den ter sej på 3000-talet.

Boken ”Tusen år efteråt” ser tillbaka på teknikexplosionenstid, de stora krigens tid, på mördarnas århundrade. Det 1900-talet det handlarom och tiden strax därpå.

– Det har gått tusen år och små grupper av människor försöker attöverleva i en värld som överlagts i krig och miljöförstöring. De ser tillbaka påoss och vad vi ställt till med. Det här är en framtidsroman som ger en kritisk synpå vår tid, säger Sven Wernström.

Världen är alltså i ruiner efter gigantiskt kärnvapenkrig, få haröverlevt och få förstår varför det har blivit så. En av dem som vet är historielärarenBoris, som undervisar elever om, varför- och hur ett samhälle, byggt på våld ochgirighet kunde förinta sig självt.

Tror du världen går under, under vår tid?

– Nej, det tror jag inte, eller det hoppas jag inte, det beror på omvi kan stoppa galningarna som håller på, säger Sven Wernström.

Vidare anser han sig inte vara pessimistisk trots den dystraskildringen.

– Jag har funderat på hur den här galna tiden ska beskrivas, dåmåste man se vårt århundrade, 1900- talet utifrån. Nu tänkte jag; tar man dettusen år efteråt, då ser man hur galen vår tid var och man lever i konsekvensernaav det vi ställt till med, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.