Polisen sätter personen på cykeln i samband med skjutningen i Ryd Foto: Läsarbild och polisen

Mordförsöket i Ryd – nu startar rättegången

Publicerad

Den 15 september 2021 sköts en man i huvudet i stadsdelen Ryd i Linköping. En trio med kopplingar till ett kriminellt gäng har åtalas misstänkta för brottet. Under tisdagen börjar förhandlingen vid Linköpings tingsrätt.

Mannen i 20-årsåldern sköts i huvudet på nära håll, men klarade sig utan livshotande skador – vilket var en ren tillfällighet enligt åklagaren. Men åklagaren har inte kunnat dra några säkra slutsatser utifrån motiv.

– Min uppfattning är dock att utredningen visat att inblandade personer rör sig i en miljö som kan kopplas till kriminella grupperingar, säger kammaråklagare Emma Högström som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Händelsen är troligen en del i den gängrelaterade konflikt som pågår i Linköping – som sedan i maj förra året skördat sex mäns liv i olika skjutningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet