Foto: Jeppe Gustafsson

Motala vill ha miljonersättning efter Tjällmobranden

Uppdaterad
Publicerad

Motala kommun har lämnat in en ansökan om ersättning på 6,7 miljoner kronor för utgifter förenade med skogsbranden i Tjällmo i våras.

Ansökan har gjorts till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Totalkostnaden för räddningsinsatsen var 8,4 miljoner kronor, men sedan har kommunen en självrisk på 1,6 miljoner kronor som räknats av.

Vattenbombade med helikoptrar

Skogsbranden startade 22 april och insatsen avslutades 4 maj. Räddningstjänsten bedrev ett intensivt släckningsarbete och försvarets helikoptrar hjälpte till med att vattenbomba de 300 hektar skog som eldhärjades.

Skogsbranden i Tjällmo

Räddningstjänsten fick även hjälp från hemvärnet och helikoptrar från MSB. Det tog ändå flera dagar innan branden var under kontroll. Motala kommun förberedde för att evakuera boende i området och polis spärrade av vägar kring branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Tjällmo

Mer i ämnet