Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När coronasmittan var ny vaccinerades många Motalabor i de här tillfälliga lokalerna. I videoklippet kan du höra om permanenta vaccinationscentraler i Östergötland. Foto: Johan Nilsson/TT/ SVT/ Mikko Lindskog

Motala får fast plats för vaccinationer

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin visade hur viktigt det kan vara att snabbt kunna vaccinera många människor. Bland annat det ligger bakom att Region Östergötland nu permanentar tre vaccinationscentraler i länet.

– Man ser många fördelar att samla vaccinationerna, säger Åsa Maxeby, verksamhetschef på vaccinationskliniken.

Därför tog regionen redan i september beslutet att öppna en egen klinik för just vaccinationer.

Letar lämpliga lokaler

Bland annat ska regler och rutiner samordnas så att det blir tydligt för den personal som arbetar med vaccinering.

I Motala kommer den permanenta vaccinationscentralen att ligga på Luxorområdet, precis som den tillfälliga vaccinationscentral har gjort. I Linköping och Norrköping letar just nu regionen efter lämpliga lokaler.

Det finns definitivt arbetsuppgifter för vaccinationskliniken eftersom man idag vaccinerar mot covid-19, säsongsinfluensa, TBE och kikhosta. Dessutom pågår ett projekt där man vaccinerar mot HPV-virus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.