Motala lasarett har bästa hjärtinfarktsvården i landet. Foto: SVT

Motala lasarett har bästa hjärtinfarktsvården i landet

Publicerad

Kvalitetsregistret Swedeheart rankar årligen hjärtsjukvården i landet med syftet att minska dödligheten vid olika sjukdomar i hjärtat. I årsrapporten för hjärtinfarktsvård för 2023 delar Motala lasarett förstaplatsen med Västerås och får kvalitetsindex på tio poäng av elva möjliga.

Förra året fick Motala lasarett ett kvalitetsindex på åtta i Swedehearts rankning och i år går de upp två poäng.

– Vi är jätteglada och stolta över förstaplatsen. Det här är resultatet av ett bra teamarbete inom hjärtenheten, inom medicinska specialistkliniken och över sjukhusgränserna, säger överläkare Anne Eriksson, kardiolog och medicinskt ledningsansvarig på Lasarettet i Motala.

SWEDEHEART:

Syftet med kvalitetsregistret Swedeheart är att stödja kontinuerligt förbättringsarbete av akut kranskärlssjukdom och hjärtinterventioner. Det långsiktiga målet är att bidra till en minskad dödlighet och sjuklighet hos patienter och att öka kostnadseffektiviteten i vården. Varje år rankas hjärtsjukvården i Sverige som presenterats i en årsrapport på alla hjärtans dag.

Källa: Danderyds sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.