Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De lagar efter läge, de som är där ute och vill varandra ont”, säger Suzanne Noreklint, chef för hantering av explosiva varor på MSB. Foto: SVT

MSB om hanteringen av sprängningar: ”Just nu släcker vi bränder”

Uppdaterad
Publicerad

I allt högre grad använder kriminella sprängmedel för att hota och skada. Vilket är orsaken till att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fått flera regeringsuppdrag för se över och arbeta mot illegala sprängningar.

– Just nu håller vi på att och skapar ett nationellt tillståndsregister för explosiva varor, säger Suzanne Noreklint, chef för hantering av explosiva varor på MSB.

Vilka utmaningar finns det?

– Utmaningen är viljan att begå de här brotten. Både vapen och sprängmedel och om det inte finns sprängämnen vad kommer de ta till härnäst? Det är den eskalerade samhällsbilden som är det svåra, säger hon.

I videoklippet svarar Suzanne Noreklint på hur man ska få stopp på sprängningarna, hur väl Sverige är rustad och hur MSB arbetar mot illegala sprängningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.