Muramaris reser sig ur askan

Uppdaterad
Publicerad

Återuppbyggnaden av Villa Muramaris norr om Visby har kommit en god bit på väg.

En av de som hälsar ivrigast när SVT kommer på besök är den ett år gamla hunden Happy. Kanske är det ett tecken på att sagan om Muramaris kan få en lycklig fortsättning.

Den 18 januari 2013 var den mörkaste dagen i Villa Muramaris historia. En omfattande brand lämnade i stort sett bara väggarna kvar.

Stefan Amér, från ägarfamiljen, var i Stockholm den dagen och tog direkt flyget till Gotland och de släktingar som redan fanns på ön.

”Stor rökpelare steg upp mot skyn”

– När vi kom över havet så såg man ju att det var en stor brand i huset och en stor rökpelare steg upp mot skyn, berättar Stefan. Vi trodde ju att allt skulle vara borta då, att vi skulle komma hit och ta farväl av den här vackra platsen.

Så blev det nu inte, även om någon i ett tidigt stadium räknade med att rivning och sanering var enda alternativet. Husets murar visade sig vara tämligen oskadade, statyerna i trädgården stod kvar och hoppet tändes om en framtid för villan.

Fem män misstänktes för att ha startat branden. Tingsrätten friade männen för själva mordbranden men de blev dömda för andra brott, bland annat stöld.

Hunnit en bra bit

I sommar har återuppbyggnaden hunnit en bra bit. Nytt tak är lagt, även om ytskiktet fortfarande saknas. Några nytillverkade fönster har monterats. Övervåningen har fått ett golv att gå på igen. Även om det kanske inte exakt går att återskapa Villa Muramaris så är viljan iallafall att det ska bli så likt sitt forna jag som möjligt.

– Tanken är att det ska fortsätta vara ett hem men att man också ska kunna komma hit och besöka och uppleva platsen, säger Stefan Amér.

Villa Muramaris byggdes 1915-1917 av paret Ellen och Johnny Roosval. Ellen var konstnär och dotter till grevinnan Vilhelmina von Halwyll. Johnny var konsthistoriker och åkte bland annat runt på Gotland för att dokumentera öns alla kyrkor.

De första skisserna ritade paret själva. Paret Roosval ville bygga i en stil som påminde om en italiensk villa. Samtidigt ville man få med delar av gotländsk byggtradition. Villan ansågs vara så speciell att den senare blev byggnadsminnesförklarad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.