Foto: Patrik Widegren /SVT

Murare lär sig av ringmursbygge

Uppdaterad
Publicerad

Hur gör man bäst när man ska bygga upp en 700-år gammal mur? Den frågan har intresserad många sedan en del av Visby ringmur rasade för tre år sedan. På Gotland samlas just nu ett antal murare för att lära sig av projektet.

Under tre dagar är 15 murare från hela norden på Gotland för att delta i workshops och seminarier. Utgångspunkten är det niomiljonersprojekt som riksantikvarieämbetet drivit för att återuppbygga Visby ringmur, en återuppbyggnad som i princip är helt klar.

– Den är klar. Det är bara de översta skikten som vi behöver foga, och insidan, säger Riksantikvarieämbetets projektledare Ulrika Mebus.

Kom tillbaka efter tre år

I februari 2012 rasade 70 kvadratmeter av det yttre skalet på ringmuren. Orsaken var flera men den avgörande var att is bildats inuti muren. En komplicerad återuppbyggnad inleddes som innebar att det skadade partiet först plockades ner helt, för att sedan byggas upp igen. En av dem som följt arbetet är Anne Katrine Baksta som arbetar på museum i Norge. Hon var här för tre år sedan för att se raset.

– Att komma tillbaka tre år senare och se det jobbet som gjorts här, det ger oss stora erfarenheter. Alla är ju bekanta med materialen som har använts, men kan inte riktigt hur de ska användas. Varje ställe har ju sin kalk och här får vi en jätteerfarenhet av hur de har löst ett sådant stort projekt, säger hon.

Korkat att inte använda

Många experter och andra intresserade har följt arbetet med spänning. Särskilt hur man har använt sig av traditionella metoder, till exempel samma typ av kalkbruk som användes när muren byggdes.

– Till skillnad från vilket annat material som helst så har vi 700-åriga bevis på att de här materialen faktiskt håller och då vore vi ganska korkade om vi inte använde det, säger Ulrika Mebus.

– Det ser jättebra ut. De säger att de hoppas att det ska stå i 700 år till, och jag tror att det är möjligt. Vi är imponerade, säger Anne Katrine Baksta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.