Kollage med Erika Hedhammar från Riksantikvarieämbetet och Flygvapenmuseum. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Museer saknar plan för evakuering av föremål

Uppdaterad
Publicerad

Många museer saknar en bra plan för hur de ska agera för att rädda sina föremål från till exempel en brand. Sedan en tid tillbaka arbetar Riksantikvarieämbetet med att öka och förbättra den kunskapen.

Knappt hälften av landets 30 mest besökta museer har en utarbetad plan för hur deras föremål ska skyddas vid en eventuell brand. Det visar en undersökning som SVT:s Kulturnyheterna har gjort. Det är synd tycker Riksantikvarieämbetet på Gotland som sedan flera år arbetar med att öka kunskapen.

– Jag tror att man tänker att ”det händer inte oss” eller att det finns annat att ta i som är mer akut i vardagen, säger Erika Hedhammar vid Riksantikvarieämbetet.

”Svårt att få ut dem snabbt”

Gotlands och Östergötlands museum har en plan, medan Friluftsmuseet i gamla Linköping och Flygvapenmuseum saknar en. I likhet med andra museer i landet har Flygvapenmuseum bra planer för hur man ska få ut människor vid till exempel en brand. Men långt ifrån alla museer har samma goda beredskap när det gäller föremålen.

– Vi har ingen prioriteringsordning utan flera av de här allra äldsta flygplanen står längst in, så det är svårt att få ut dem snabbt, konstaterar Mikael Parr, museichef vid Flygvapenmuseum i Linköping.

– Det gäller att göra en släckningsinsats så fort som möjligt, det är det enda som gäller för oss, fortsätter han.

Se mer: Hör museicheferna berätta om problematiken med att rädda ovärderliga föremål vid en brand

Ägaren bör prioritera

Riksantikvarieämbetet tog redan 2008 fram en handbok för hur museer bör arbeta med brandskyddet. Det är viktigt att, tillsammans med räddningstjänsten, ha gjort en prioritering för vilka föremål som ska räddas först redan innan något sker.

– Vi fick höra om en brand i en kyrka och då hade räddningstjänsten inte haft några sådana här planer. Brandmännen kom in och började rota i en synt som de började dra i sladdarna på, deras räddningsledare var klok och sa ”ta inte den, det kan de köpa en ny, ta någonting som ser gammalt ut”, säger Erika Hedhammar.

– Jag tänker att det inte är deras roll att stå där när det brinner och försöka göra den här prioriteringen, det är de som äger sakerna som ska göra det från början, fortsätter hon.

Mikael Parr, museichef vid Flygvapenmuseum i Linköping, menar att en brand skulle kunna få förödande konsekvenser. Foto: SVT

Arbetar tillsammans med räddningstjänsten

Andra museer är redo ifall olyckan skulle vara framme. På Östergötlands museum finns en väl utvecklad plan och räddningstjänsten är involverad i arbetet.

– Rent konkret har vi gjort en evakueringsplan för konstavdelningen. Där har vi gjort en prioritering på vilka konstverk som räddningstjänsten eller vi själva om vi hamnar i den situationen, först ska ta ut, säger Anna Lindqvist, avdelningschef för Östergötlands museum.

– Våra säkerhetsansvariga har nära kontakt med räddningstjänsten och utbildar dem med jämna mellanrum, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.