Bild från Musikhjälpen i Västerås 2019. Foto: Martin Bohm.

Musikhjälpen 2020 till Norrköping: ”Vi är väldigt glada”

Publicerad

I december är det dags för den trettonde upplagan av Musikhjälpen. Nu står det klart att glasburen i år kommer att stå på Gamla Torget i Norrköping. Men på grund av den pågående pandemin blir upplägget annorlunda i år.

Det är den 14 till 20 december som Norrköping kommer att stå värd för den sex dygn långa sändningen. På grund av coronapandemin tvingas man göra vissa ändringar i upplägget.

– I år är ett väldigt speciellt år och den pandemi som drabbat världen har ledsamt nog förändrat mycket för många. Men det är i tider som dessa som Musikhjälpen behövs som mest och därför har vi valt att fullfölja arrangemanget även om vi får göra det på lite annorlunda vis, säger Karl-Johan Paulsson, projektledare på SVT och ansvarig för säkerheten på plats i ett pressmeddelande.

Ska genomföras säkert

Musikhjälpen och värdstaden Norrköping kommer se till att sändningen kan genomföras på ett säkert sätt och att restriktioner och myndighetsrekommendationer efterföljs. Även i år kommer det att bjudas på mycket livemusik och kändisbesök – men man kommer inte kunna ha publik på torget som man brukar. Istället kikar man just nu på digitala lösningar för att på så sätt kunna engagera publiken.

– Vår publik är otroligt kreativ och jag är övertygad om att vi kommer att kunna se, höra och känna det lokala engagemanget i Norrköping och det som sker i resten av vårt land genom våra sändningar, säger Karl-Johan Paulsson.

Andra gången i Östergötland

Musikhjälpen 2020 sänds i P3 och SVT Play. Årets tema och vilka som programleder kommer att offentliggöras senare under hösten.

– Vi är väldigt glada och stolta att få ett evenemang som Musikhjälpen till Norrköping. 2020 är ett unikt år på många sätt och årets upplaga av Musikhjälpen blir inte likt något tidigare år. Norrköping är en stark musikstad och vi ser fram emot att bidra med engagemang, värme och gemenskap, säger Åsa-Karin Svensson, enhetschef för Kultur- och fritidskontoret i Norrköpings kommun.

Det här är andra gången Musikhjälpen kommer till Östergötland. Sist var i Linköping för fem år sedan.

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof. Tre programledare bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och andra som engagerar sig. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet. 2019 var temat ”Sex är inte ett vapen”. Miriam Bryant, Farah Abadi och Daniel Hallberg programledde när publiken startade nära 650 000 engagemang och samlade in över 50 miljoner kronor.

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play. Stora delar sänds också i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer