Musslor renar Östersjön

Publicerad

Förutsättningarna för att rena Östersjön och minska övergödningen med  hjälp av odlade blåmusslor är goda, det visar en ny rapport från Länsstyrelsen i Östergötland.

Rapporten bygger på resultat från dom pilotprojekt med musselodlingar som genomförts mellan 2009 och 2011. Resultatet visar att en odling på en yta av ett hektar avlägsnar upp till 1200 kilo av näringsämnet kväve och 100 kilo fosfor.

Blåmusslor livnär sig på att filtrera bort plankton och andra små partiklar ur vattnet. När man skördar musslorna tar man samtidigt bort de näringsämnen som musslan tagit upp och vattenkvaliteten förbättras.

Odlade musslor från Östergötlands skärgård innehåller låga halter av främmande ämnen vilket gör att de med god marginal klarar de gränsvärden som finns för användning i foder eller gödning. I dagsläget behövs förmodligen någon form av miljöstöd om musselodling ska fungera som miljöåtgärd på ostkusten. Under 2012-2013 driver Energikontoret Östra Götaland ett EU-finansierat projekt som syftar till att kommersialisera musselodling på ett effektivt och hållbart sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer