Myndighet reagerar på larm om strålning

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Strålskyddsstiftelsen varnar förskolor och skolor för att installera trådlösa nätverk. Nu reagerar Strålsäkerhetsmyndigheten.

Strålskyddsstiftelsen har i ett utskick till förskolor och skolor varnat om hälsoriskerna med trådlösa nätverk.

– Vi vill peka på de risker som finns och att man ska följa Europarådets riktlinjer och rekommendationer, säger Mona Nilsson, vice ordförande för Strålskyddsstiftelsen.

Man menar att elever och lärare utsätts för en kronisk exponering av mikrovågor och att det är ett onödigt risktagande. Att ha kabelanslutna datorer är bättre.

Inget vetenskapligt stöd

Men enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det inget vetenskapligt stöd för att radiovågor från trådlösa nätverk innebär några hälsorisker. Därför skickar man nu ut ett brev till landets alla skolor.

– Vi har skickat det här brevet eftersom det inte finns några vetenskapligt grundade misstankar om hälsorisker med radiovågorna från trådlösa datornätverk. Vi vill inte att stiftelsen ska få stå oemotsagda, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Svaga radiovågor

Strålsäkerhetsmyndigheten har gjort egna mätningar på trådlösa nätverk i skolmiljö. De mätningarna visade att radiovågorna är så svaga att det motsvarar normal bakgrundsnivå i stadsmiljö och är långt ifrån nivåer där det skulle vara någon fara för hälsan.

– Det finns ingen anledning att av strålskyddsskäl undvika att installera trådlösa datornätverk i skolmiljöer. Det anser i stort sett alla världens strålsäkerhetsmyndigheter och även Världshälsoorganisationen (WHO), säger Hélène Asp.

Men Strålsskyddstiftelsen håller inte med.

– Det finns en omfattande forskning som bevisar motsatsen, kontrar Strålskyddsstiftelsens Mona Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.