Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristina Hörnqvist, avdelningschef på gatu- och fastighetskontoret, jagar efter ägaren till den mystiska båten i Valdemarsviks hamn. Foto: Hedvig Nittve

Mystisk båt förbryllar i Valdemarsvik – kommunen maktlös

Uppdaterad
Publicerad

En mystisk båt av rysk modell har sedan i höstas legat utan tillstånd i Valdemarsviks hamn. Kommunen har utan framgång jagat båtens ägare i flera veckor.

– Vi har gjort det vi kan göra, säger Kristina Hörnqvist.

Ett stålfartyg vid Odalskajen i Valdemarsvik väcker uppmärksamhet på orten.

– En morgon bara stod den där, säger en förbipasserande till SVT:s reporter.

Valdemarsvik

Båten är av rysk modell och finns inte registrerad hos Transportstyrelsen. Båten har lagt till utan tillstånd vid en verksamhetskaj, som används av bland annat kustbevakningen och ska inte blockeras.

– Båten är oregistrerad. Den ska inte finnas i trafik över huvud taget, säger Kristina Hörnqvist, arbetsledare på gatu- och fastighetskontoret.

Får inte flyttas

I flera veckor har Valdemarsviks kommun försökt hitta ägaren till fartyget. Men eftersom den inte finns registrerad finns inte heller någon ägare angiven. Trots att båten saknar tillstånd för att lägga till vid Odalskajen får kommunen inte flytta den. Den kan bli liggande i flera år.

– Får vi inte tag på ägaren måste vi vänta tills den börjar sjunka och räknas som miljöfara, säger Kristina Hörnqvist.

Enligt Kristina Hörnqvist händer det ibland att båtar ankrar i hamnen utan tillstånd. Det tar enligt henne mycket resurser från kommunen.

– Det blir kostsamt för oss som liten kommun.

SVT Nyheter har varit i kontakt med en tidigare ägare till båten som menar att båten har lagt till enligt så kallad nödhamn. Kan en båt inte fortsätta sin resa, kan den få lägga till vid en hamn utan att betala hamnavgiften.

Hör Kristina Hörnqvist förklara varför det är problematiskt att fartyget blockerar kajen i – videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet