Foto: SVT

Nämnd vill stoppa NMR i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska nämnden i Region Gotland vill säga nej till uthyrning av mark till Nordiska motståndsrörelsen under nästa års Almedalsvecka. Frågan är om det går att säga nej.

I morgon har tekniska nämnden möte på Gotland. Tjänstemän ska då redovisa för politikerna vilka lagar och regler som gäller markuthyrning och hur de påverkar ett eventuellt nej från nämnden. Samtliga partier i Region Gotland vill undvika att hyra ut mark till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, under nästa års politikervecka i Almedalen.

– Vi kommer åtminstone försöka säga nej, säger Patrik Thored (M), ledamot i tekniska nämnden.

Kan strida mota lagen

Ett nej kan komma att strida mot Regeringsformen, en av våra grundlagar. Där står att mötes- och demonstrationsfriheten får begränsas genom lag, men denna begränsning får inte göras ”enbart på grund av politisk, religiös, kulturell eller annan sådan åskådning”.

Än så länge har det inte kommit in någon ansökan från NMR inför nästa års politikervecka. Om en sådan skickas in vill de gotländska politikerna säga nej. Detta beslut kan sedan överklagas och det blir en rättslig process.

Hoppas på ordningslagen

Patrik Thored (M) funderar på en annan utväg, att använda ett annat lagrum.

– Vi borde kunna hänvisa till ordningslagen eftersom NMR tidigare har sparkat sönder en konstinstallation och bränt andra organisationers flaggor, säger han till SVT Nyheter Öst.

Thored säger sig också vara självkritisk eftersom en liknande situation uppstod 2014 när dåvarande Svenskarnas parti fick tillstånd att använda mark i Visby.

– Vi borde ha tänkt efter redan då, säger Thored (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer