Guldsmedsutbildningen på Dackeskolan i Mjölby. Foto: Carl Larsson/SVT

Det kan rädda hotad guldsmedsutbildning i Mjölby

Uppdaterad
Publicerad

Guldsmedsutbildningen i Mjölby blir kvar – det är åtminstone utbildningsnämndens förslag till måndagens sammanträde. En förutsättning är dock att kommunen får de pengar de sökt från Skolverket.

– Endast två har sökt gymnasieutbildningen nu i år, säger utbildningsnämndens ordförande, Gun-Inger Andersson (L).

Få sökande har varit kommunens skäl att vilja lägga ner guldsmedsprogrammet. Från Dackeskolan är ett motargument att nämnden inte räknar med de äldre elever som går utbildningen inom yrkesvux.

Unga mot gamla

Idag går 24 elever på programmet, fördelat på 15 vuxna och nio gymnasieelever.

– Pengarna till yrkesvux kommer från staten och ska fördelas över hela länet. Om vi då satsar för stort på guldsmederna kan det drabba de som till exempel vill gå en svetsutbildning i en annan kommun.

Guldsmedsbranschen har också legat på för att utbildningen ska bli kvar.

– Vi har träffat dem och de får väl försöka hjälpa oss att få fler sökande. Idag går vi i princip back på den här utbildningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna på guldsmedsprogrammet trivs och säger att arbetsmarknaden ser bra ut. Ändå är utbildningen hotad. Se mer i videon. Foto: Carl Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.