Foto: Sverker Johansson

Nära 100 miljoner till tre forskningsledare

Publicerad

Tre forskningsledare på Linköpings universitet får 95 miljoner till sina tre olika forskningsprojekt.

Stiftelsen för Strategisk Forskning delar ut 600 miljoner kronor till svensk toppforskning. Smarta system och Materialvetenskap får 300 miljoner kronor till vardera program.

De tre projekten på Linköpings universitet rör sig om ömsesidig anpassning mellan robotar och människa, autonoma trafiksystem och högpresterande material med speciella eller extrema egenskaper.

Magnus Berggren får 34,8 miljoner kronor för projektet ”Smart internt kroppsnätverk”, som består av sammankopplade sensorer och bioelektronik. Han har lyckats skapa ett elektroniskt nätverk inne i en växt.

Patrick Doherty får 27 miljoner kronor till projektet ”Robotassisterade hastigt bildade kunskapsnätverk”, som behövs för utvecklandet av självkörande fordon med uppkopplade transportsystem. Doherty har utvecklat styrsystem för obemannade flygplan.

Erik Janzén får 33,6 miljoner kronor för att ta fram nya sätt att tillverka III-nitrider, halvledare som används i högfrekvenselektronik. Han har forskat om halvledare i 15 år. Tillämpningsområden är mobila basstationer och radarsystem mm.

Rambidragen är avsedda att premiera tvärvetenskap av högsta kvalitet där också resultaten kan nyttiggöras.

– De tio projekt som får finansiering inom Smarta system handlar om intelligent interaktion mellan olika system och människan, samt om smarta trafiksystem, säger Lars Hultman, vd för SSF.

Flera av projekten kommer också att utföras i samarbete med industrin.

– Materialvetenskap omfattar också tio projekt, och tar fram nya produktionsmetoder och avancerad processkontroll för funktionella och strukturella material, säger Lars Hultman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.