Beskedet om färre vindkraftverk räcker inte säger Per-Olov Strandberg, Rättvisa vindar norra Östergötland, och den lokala företagaren Yvonne Lindblad. Foto: SVT

Färre vindkraftverk räcker inte – närboende fortfarande oroliga

Uppdaterad
Publicerad

Holmen AB:s besked igår om att det blir färre vindkraftverk i norra Östergötland räcker inte för de närboende som engagerat sig mot projektet. Fortfarande finns det för många frågetecken, menar de.

– Jag tycker att det är alldeles för många fortfarande, säger Yvonne Lindberg, som driver en spa- och konferensanläggning inte långt från Simonstorp.

Fortfarande är oron stor och motståndet har kanaliserats i gruppen Rättvisa vindar norra Östergötland. Där samlar nu medlemmarna in vittnesmål från personer som idag bor nära vindkraftverk och på olika sätt påverkas av vindkraften.

”Det återstår många, många frågor”

Medan många i Sverige ser vindkraft som ett miljövänligt alternativ så liknar medlemmarna i motståndsgruppen det mer vid att bo i en vindkraftsindustri.

– Det är väl bra att det blir färre verk, men vi vet inte vart de ska stå. Vi vet inte hur höga de ska bli, så det återstår många, många frågor, säger Per-Olov Strandberg, en av de drivande i föreningen Rättvis vindar norra Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.