Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Tärnhuvud hos CSN svarar på tre frågor om det stora intresset för nya stödet. Foto: CSN, SVT

Rusning efter CSN:s nya stöd – nästan tre gånger fler sökande än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck på ansökningarna för att få omställningsstudiestöd. CSN räknade med drygt 5000 sökande innan årets slut. Men hittills har fler än 14000 personer sökt.

Den 1 oktober infördes omställningsstudiestöd. Det riktas till de som är mellan 27-62 år och som är relativt etablerade på arbetsmarknaden men som kanske vill vidareutbilda sig eller byta karriär.

Bidrag och lån

Det stora intresset kan förklaras av att det tidigare inte gått lika lätt för alla att finansiera sådana här studier.

Gotland

– För många som är lite äldre, som kanske har familj och lån, så har det varit för stor påverkan ekonomiskt att börja studera med det vanliga studiemedlet. Nu när det här nya stödet har kommit så har en dörr öppnats, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

Stödet består av bidrag på upp till 80% av lönen, upp till ett maxbelopp, och lån. För heltidsstudier kan man få stöd som längst i 44 veckor.

Ansökningarna tas om hand av CSN:s personal i Visby och i Gävle.

I klippet ovan svarar Stefan Tärnhuvud på tre frågor om intresset för det nya stödet.

Fakta och tips om studieomställningsstödet

Kontrollera att du uppfyller villkoren

Villkoren för att få stödet hittar du om csn.se/omstallning. Du ska till exempel vara mellan 27-62 år, har jobbat åtta år de senaste 14 åren och 12 månader de senaste 24 månaderna.

Se efter vilken omställningsorganisation du tillhör

Har du kollektivavtal finns en omställningsorganisation knuten till din arbetsplats. De hjälper dig både med rådgivning kring din utbildning men även med att skriva ett yttrande till CSN. Yttrandet blir sedan vägledande i CSN:s beviljning.

Din utbildning ska leda till jobb

Ett av villkoren för att få omställningsstudiestödet beviljat är att den utbildning du vill läsa ska stärka din ställning på arbetsmarknaden, det vill säga leda till att du får ett jobb. Din omställningsorganisation kan hjälpa dig att bedöma detta.

Har du redan börjat att studera?

Om du redan börjat att studera får du ansöka om omställningsstudiestöd. Se dock till att din utbildning inte är för lång. För de som redan börjat att studera får inte utbildningen vara längre än 80 veckor.

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet