Nätdrog får allt starkare fäste i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I veckan grep Linköpingspolisen en 21-årig man misstänkt för langning av nätdrogen spice – en drog som nu ser ut att ha fått ett allt starkare fäste i Linköping.

Både Ulla Nyström, platsansvarig på mottagningen MiniMaria, och Joakim Stenman, inspektör vid Linköpingspolisens ungdomssektion, vittnar om det utbredda missbruket av spice i Linköping.

Den senaste tiden har flera personer runt om i landet fått akutvård sedan de drabbats av drogförgiftning efter att ha tagit spice.

Kan leda till psykoser

I till exempel Gävle förgiftades under bara en och samma vecka sju personer, troligen efter att ha använt nätdroger, och i Sörmland har polisen varnat för en kraftig ökning av drogen – en trend som skett i hela landet.

– Njurarna kan slås ut. Det kan också påverka hjärnan på det sättet att man kan bli psykotisk och hallucinera och bli väldigt dålig, säger Ulla Nyström.

Urban Sävenberg, verksamhetschef vid akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Linköping, säger att man även där märkt en ökning av främst unga personer som drabbats av överdoser.

Misstänkt langare greps

Tidigare i veckan grep polisen en 21-åring misstänkt för ringa narkotikabrott för eget bruk samt langning av nätdroger.

Vid husrannsakan hos den misstänkte hittades ännu mer narkotika. Enligt polisen handlar det om ett 30 tal portionsförpackningar.

– Det finns många fler som säljer, men varje langare som vi kan gripa och få lagförd så stoppar vi ändå lite, säger Joakim Stenman vid Linköpingspolisen.

Se mer i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.