Foto: TT

Så många åtalas för hatbrott på nätet

Publicerad

En tredjedel av de tre senaste årens åtal om hets mot folkgrupp har att göra med näthat, det visar en undersökning som nyhetsbyrån Siren har genomfört.

Under perioden har sammanlagt 137 åtal om hets mot folkgrupp väckts. Av dem utgörs 41 stycken av hatbrott på nätet. Framförallt rör det sig om inlägg på sociala medier likt Facebook och Snapchat, men även material som skickats med mejl och andra internetfunktioner.

Fall i Östergötland

I Östergötland återfinns ett av de 137 åtalen. Det rör sig om en man, som i början av 2015, blev åtalad för hets mot folkgrupp. Detta efter att mannen skrev ett inlägg på sin Facebooksida. I inlägget skrev han bland annat ”muslimer är djur”.

Mannens sida var öppen och kunde därför besökas av vem som helst, i åtalet framgår det att flera personer reagerade på inlägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.