Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Tobias Stenström, som är tillförordnad chef för den nationella kamerasamordningen. Foto: Edina Foric/SVT

Nationella införandet av kroppskameror försenat: 3 000 poliser är utan

Uppdaterad
Publicerad

Målet har varit att 10 000 poliser i Sverige skulle börja bära kroppskameror under 2023 men på grund av flera hinder längs vägen har inte målet uppnåtts.

Sedan december 2022 började poliser i yttre tjänst att utrustas med kroppskameror.

Idag är det runt 7 000 poliser i yttre tjänst i landet som bär på kroppskamera, fortfarande är det därmed runt 3 000 som saknar utrustningen.

– Kroppskamerautrullningen har försenats en del tack vara olika typer av komponentbrister, säger Tobias Stenström, tillförordnad chef för den nationella kamerasamordningen hos polisen.

Har kamerorna gett någon effekt i de regionerna där poliserna har börjat bära dem? Finns det redan något nu som kan förbättras med utrustningen? Det är några av frågorna som du får svar på i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.