Foto: SVT

Nationella prov stressar skolelever

Uppdaterad
Publicerad

Stress och press. Det är vad flera skolelever kan känna inför de nationella proven som börjar under november i hela landet.

– Om jag var statsminister skulle jag ta bort dem, säger Sara Isik lärarstuderande vid Linköpings universitet.

– Många elever stressar upp sig men jag försöker säga att det bara räknas som ett vanligt prov, säger Marie Johansson, rektor på grundskolan Hagaskolan i Norrköping.

Proven ges under året i årskurs 3, 6, 9 och i gymnasiet. Bland annat testas svenska och engelska, matematik, kemi och geografi. Alla årskurser har förstås inte prov i alla ämnen.

Skolverkets hemsida hittar du tiderna för när olika nationella prov ges.

Bidrar till betygshets

Proven ska vara ett stöd för att lärarna ska kunna sätta rättvisa betyg. De ska också ge en bild av kvaliteten på skolornas undervisning.

Enligt Skolverket är de nationella proven bara en del av allt lärarna ska ta med när de sätter betyg.

Men för många elever känns det inte så. Det intygar Sara Isik och Mariella Håkansson som just nu själva pluggar till lärare vid Linköpings universitet. De berättar att proven bidrar till betygshets och inte till att eleverna faktiskt lär sig saker.

– Under min gymnasietid var jag väldigt stressad av de nationella proven eftersom lärarna lade mycket fokus kring det. Om jag var statsminister skulle jag ta bort dem, säger Sara Isik.

Temadagar om stress

På Hagaskolan i Norrköping har man infört särskilda temadagar om hur man hanterar stress.

När det gäller de nationella proven pratar elever och lärare mer än förut om hur man ska göra för att hinna.

– Det är viktigt både för dem själva och för vår skola, säger Marie Johansson, rektor på Hagaskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.