Nattfotboll i Skäggetorp. Foto: Juan-Pablo Roa/IQ

Nattfotboll minskar alkoholkonsumtion – prisas

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen prisades Nattfotbollen i Skäggetorp för sitt förebyggande arbete med unga.

Bakom priset står IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som med detta uppmärksammar att nattfotbollen nu är ett så kallat IQ-projekt, vilket är ett exempel på en aktivitet som förebygger eller begränsar alkoholens skadeverkningar.

– Vi är jättestolta och nöjda, säger Anton Julholt, en av initiativtagarna som tillsammans med den andra iniativtagaren, Mohammed Mohammedian, och närmare hundra ungdomar tog emot priset i Skäggetorp igår.

Minskar brott

Varje lördag- och söndagskväll deltar mellan 70-150 ungdomar i nattfotbollen vars främsta syfte är att främja integration och skapa en sysselsättning nattetid.

Men enligt polisen att satsningen även resulterat i en minskning av antal brott  med 49 procent och skadegörelsen med 80 procent under tiden som nattfotbollen pågår.

Positiv bieffekt

– Det står ingenstans i verksamhetsplanen att vi ska förebygga alkoholkonsumtion utan det viktigaste är att hitta en sysselsättning nattetid, så det här är en väldigt positiv bieffekt av vårt arbete, säger Anton Juholt.

– Vi strävar efter att få oberoende åsikter om vår verksamhet, att de boende i området, hyresbolag, försäkringbolag och polisen märker resultat, fortsätter han.

Fin stämpel

Vad innebär det för ert arbete att ni nu är med i projektet?

– Jag frågade samma sak, men det betyder inte att vi ska leva upp till något utan det här är en stämpel på att vi har åstadkommit något, säger Anton Julholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.