Naturbetesmark i Skåne. Foto: Arkivbild/SVT

Naturbeteskött – en glömd resurs

Uppdaterad
Publicerad

Naturbeteskött. Så heter den försummade bransch som skulle kunne ge positiva effekter på den biologiska mångfalden, menar Länsstyrelsen Östergötland.

Enligt länsstyrelsen skulle naturbeteskött dessutom medverka till ett öppet landskap och möjliggöra för nya företag på landsbygden.

– Anledningen till att denna bransch inte är mer utvecklad än vad den är beror på att konsumenterna inte känner till de värden som denna produkt har. Om producenterna och handeln skulle kunna kommunicera dessa värden på ett tydligare sätt, då skulle naturbeteskött troligen vara lika välkänt som ekologiskt och närproducerade produkter samt ha en större marknadsandel än i dagsläget, säger Erik Gotborn, projektledare på Länsstyrelsen Östergötland, i ett uttalande.

God djuromsorg

Nyligen avslutade Länsstyrelsen i Östergötland ett projekt kring affärsmodeller för produktion av naturbeteskött och resultatet uppges visa på goda möjligheter att utveckla branschen.

Ytterligare positiva aspekter som lyfts fram är att naturbeteskött kan innebära en god djuromsorg såväl som högre kvalitet när det kommer till köttet.

För att kött ska få klassas som naturbeteskött måste en rad kriterier uppfyllas, till exempel att djuren ska beta på marker med höga naturvärden där gödsling eller kemisk ogräsbekämpning inte får förekomma.

Gynna eklandskapet

Ett syfte med projektet och kommande ambitioner kring naturbeteskött i Östergötland är att gynna det östgötska eklandskapet.

– Stora delar av eklandskapet är i dag hotat på grund av att lämplig hävd saknas. Med ökad produktion av naturbeteskött i dessa marker så skulle det ha en stor betydelse för eklandskapet. Därigenom skulle man även skapa förutsättningar för andra verksamheter som naturturism och det skulle även gynna friluftslivet, säger Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson i ett uttalande.

Projektet, som genomförts med samarbetspartners i Estland, Lettland och Litauen, har finansierats av Svenska Institutet. Förutom länsstyrelsen har Lantbrukarnas Riksförbund deltagit som svensk partner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.