Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvägledaren Kajsa Roth är en riktig tångentusiast. I videon kan du ta del av hennes bästa tips för att lyckas med skörden. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Naturum fyller 50 år – firas runt om i landet

Uppdaterad
Publicerad

För 50 år sedan öppnade de första naturumen i Sverige på Gotland, Öland och Omberg i Östergötland. Detta uppmärksammas imorgon lördag, då det bjuds in till födelsedagsfirande på de 32 stycken som numera finns runt om i landet.

– Naturum fungerar som en port till naturen. I ett naturum får du veta mer om djur och växter i den omgivande naturen och om den geologi och kulturhistoria som format området, berättar Linda Sörnäs som samordnar landets naturum på Naturvårdsverket.

De första naturumen var ofta enkla men har idag utvecklats till avancerade och interaktiva utställningar med guider som berättar om naturen i området. De finns ofta vid nationalparker och andra skyddade områden från Abisko i norr till Öresund i söder.

Naturum organiseras av Naturvårdsverket och har tillsammans 1,7 miljoner besökare varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.