Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Köper du färre ekologiska matvaror? Hör vad folk på stan svarar. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Nedgången för ekologiska livsmedel fortsätter

Publicerad

Försäljningen av ekologiska livsmedel fortsätter att gå ner – och drabbar de svenska producenterna. Det visar siffror från organisationen Ekologiska Lantbrukarna och Svenskt Ekoindex som följer utvecklingen.

– Ekoförsäljningen minskade mycket under slutet av 2022 och i början av 2023, men just nu ser vi att minskningen har stannat av lite grann, säger Ida Lind, expert på marknad och hållbarhet vid Ekologiska Lantbrukarna.

Under första kvartalet 2023 sjönk det totala försäljningsvärdet på ekologiska produkter med 5,9 procent, jämfört med samma period året innan. För andra kvartalet hade det minskningen bromsat in till 1,8 procent.

– Vi ser att vi närmar oss en mer balans på marknaden. Det har slutat ganska många producenter, framför allt mjölkbönder, vilket gör att utbudet har minskat, säger hon.

Sjunkit under fem år

Att det finns dem som har ställt om till konventionell produktion ser hon som ett misslyckande.

– Vi vill se att fler politiker sluter upp bakom de satta målen och genomför satsningar för att vi ska kunna nå dem.

Efter toppåret 2016 har intresset på ekologiska matvaror sjunkit. Foto: Grafik: SVT

Under de senaste fem åren har försäljningsvärdet på ekologiska livsmedel som kan produceras i Sverige sjunkit med 11,2 procent. Trots det är Ida Lind hoppfull inför framtiden.

– Det finns fortfarande många ekobönder kvar i Sverige som tror på sin produktion och vi är försiktigt positiva till att det kommer vända. Men för det krävs det politiker som tar ansvar och en marknad som marknadsför produkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.