Foto: Johan Nilsson / TT

Nedgången för yrkesfisket fortsätter

Publicerad

Sammanlagt finns det strax under 1100 fiskelicenser för yrkesfiskare till havs kvar i Sverige i januari 2020. Det visar statistik från Havs- och vattenmyndigheten, som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat.

– Det är en fortsatt nedgång. Jag tror att den beror mycket på dålig lönsamhet i kombination med att vissa fiskbestånd är väldigt svaga, säger Patrik Persson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

I januari 2020 fanns det i Östergötland 21 fiskelicenser för yrkesfiskare, 2015 var samma siffra 23. Gotland har haft en än mer dramatisk minskning. 2020 finns det 26 fiskelicenser, jämfört med 36 stycken år 2015.

– Nedgången kommer att fortsätta, inte minst med tanke på att det är stora nedskärningar i torskfisket i Östersjön i år. Det tror jag kommer att få stora effekter, säger Patrik Persson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.