Lahod och Adelisa är två av de alla elever som får gå högstadiet på en ny skola i höst. Foto: SVT

”Jag älskar skolan” – men snart läggs den ner

Uppdaterad
Publicerad

Den här terminen är den sista med högstadium på Skäggetorpsskolan. Politikerna har bestämt att eleverna ska spridas ut på andra skolor i kommunen.

Orsaken?

Målet är mindre segregation och fler som klarar att söka till gymnasiet.

– Det känns skumt för jag har liksom vant mig vid denna skolan och miljön och jag älskar denna skolan, säger Adelisa Ramadani, som går i åttan.

Hon är en av alla elever som får byta skola. En del elever har redan bytt skola på eget intiativ, men de övriga runt 100 eleverna får börja på en ny skola till hösten.

Linköping

Ska minska segregeringen

Bakom politikernas beslut att lägga ner Skäggetorpsskolans högstadium ligger en önskan om att få mindre segregering mellan olika skolor i Linköping, och att få fler elever med så bra betyg att man kommer in på gymnasiet.

Om man ser på hur många som klarade gymnasiebehörighet har Skäggetorpsskolan varit en av de sämsta skolorna i landet. Men väger man in föräldrarnas utbildningsnivå och hur stor del nyanlända som finns bland eleverna har Skäggetorpsskolan varit ett föredöme. Elevernas utvecklingskurva har varit mycket starkare än på många jämförbara skolor i Sverige.

98 procent av eleverna har ett annat modersmål än svenska, vilket gjort att lärarna arbetat på andra sätt än i många andra skolor.

– Det handlar om att inte ta för givet att bara för att de kan språket så förstår de begrepp. Ska man prata om någonting inom fysiken tittar man på vilka som är nyckelbegreppen. Vad tror ni att det betyder? berättar Sandra Wahlström, som är projektledare för nedläggningen.

”Vi har hunnit anpassa oss”

Lahod Abdullahad, elev på skolan, kan se varför så många av hans kompisar inte når gymnasiebehörighet.

– Vi har ju gått här under hela vår skolgång och vi har hunnit anpassa oss, vilket vissa inte får chansen att göra. Det gör att det blir kanske lite svårt för dem i skolan och det gör att de kanske inte får behörighet till gymnasiet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet