Derek Roy är klar för LHC inför nästa säsong Foto: SVT

Första intervjun med LHC:s Derek Roy

Uppdaterad
Publicerad

NHL-veteranen och spelmotorn Derek Roy väljer Linköping HC som språngbräda för att göra comeback i Kanadas OS-lag efter några skadeår.

SVT Nyheter Öst har som första svenska media träffat honom i hemstaden Toronto.

-Jag ville komma till ett lag med kämpaglöd och såg att Linköping tillhörde topplagen förra året och jag pratade med Andrew Gordon, som spelar i klubben och som talade varmt om organisationen, laget, staden och att Linköpingsborna älskar hockey och han var en av orsakerna till att jag skrev på.

Den 34-åriga hockeyspelaren har spelat drygt 700 NHL-matcher och han har varit assisterande kapten för Buffalo Sabres och har spelat i Kanadas VM-lag. Men skador gjorde att han tvingades starta om karriären i Europa. Först i Schweiz och sedan i Ryssland. I Linköping hoppas han kunna ta sig tillbaka till världsscenen.

Blandade känslor

– Nu drar det ihop sig till OS och många kommer att jobba hårt för att göra bra ifrån sig i år och för att komma igång bra. Samtidigt är man ju en lagspelare och ska försöka vinna med laget. Så det är blandade känslor – jag är beredd att spela för Kanada men spelar samtidigt för laget och lagkamraterna.

Nu vill Derek Roy bli nästa NHL-spelare som man talar om i Sverige:

– Jag ska försöka vara en snabb spelmotor och motivera mina lagkamrater. Min spelstil går ut på att göra de andra spelarna bättre. Jag passar pucken så att de kan göra mål, det är så jag jobbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.