Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personalen på Visby lasarett kokar allt vatten. Men stora tankar med nödvatten har ställts upp vid lastkajen. I klippet berättare Linda Eklund, sjukvårdsledare vid lasarettet, om hur situationen är. Foto: Patrik Widegren/SVT

Efter bakterielarmet: nödvatten till Visby lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Det kan finnas bakterier i dricksvattnet på västra Gotland. Till Visby lasarett körs nu tankbilar med nödvatten.

– Vi har inte gjort det i skarpt läge förut så det är aktiverat men vi väntar på besked om när det är drickbart. Så än så länge så kokar vi vattnet fortsättningsvis, säger Linda Eklund, sjukvårdsledare på Visby lasarett.

Efter att larmet kom på torsdagenseftermiddagen om att det kan finnas Clostridiumbakterier i dricksvattnet så fick man snabbt ställa om på Visby lasarett.

Förorenat vatten på Gotland

– Det här är ju akutverksamheter som kanske inte kollar sin mejl så regelbundet. Vi gick handgripligen ut och pratade med med alla våra avdelningar, säger Linda Eklund.

Tankbilar med vatten körs till Visby lasarett. Foto: Patrik Widegren/SVT

Region Gotland meddelar att det kommit uppgifter att vattnet är förorenat och som säkerhetsåtgärd uppmanas boende till att koka vattnet innan man dricker eller använder till matlagning.

Clostridium är en bakterie som kan orsaka magsjuka som ger illamående, magsmärtor och vattnig diarré. Det kan finnas i vatten och mat som tillagas och sedan fått svalna för långsamt.

Enligt regionen berörs 40 000 personer. Under fredagsmorgonen hade ingen person hittills insjuknat på grund av den aktuella bakterien enligt 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenat vatten på Gotland

Mer i ämnet