Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nordkalks brytning får fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen ger Nordkalk tillstånd att fortsätta brytningen i Klinthagen och att utvidga brottet.

I dag kom domen (se länk till PDF nedan) från mark- och miljödomstolen i Nacka som ger Nordkalk rätt att fortsätta kalkbrytningen efter årskiftet. Domstolen ger bolaget rätt att tillsvidare bryta 3,5 miljoner ton/år och en maximal volym om 20,5 miljoner ton kalksten.

Det innebär att verksamheten kommer att kunna fortsätta i cirka sex år framöver, om man gör ett maximalt uttag varje år.

– Detta var ett mycket positivt besked för oss, våra medarbetare och det gotländska samhället. Vi var nöjda med förhandlingarna och eniga med Länsstyrelsen och Naturvårdsverket i stora delar, säger Mikael Lindberg, platschef på Storugns, i ett uttalande.

Får dispens från artskyddsförordningen

Domstolen ger Nordkalk tillstånd till hela den verksamhet man sökt för, även i de områden som Länsstyrelsen och Naturvårdsverket tidigare motsatt sig. Det handlar bland annat om området nära Natura 2000-området Hoburgs myr.

Mark- och miljödomstolen ger också Nordkalk dispens från artskyddsförordningen för de arter som påverkas inom täktområdet.

Nya MBL-förhandlingar

Beskedet innebär att Nordkalk nu kommer att ser över sin organisation. Så snart man analysen av domen är klar, kommer man att starta MBL-förhandlingar om  bemanningen med de fackliga organisationerna.

– Det här betyder också att vi inte kommer att behöva fullfölja de planerade uppsägningarna fullt ut. I vilken utsträckning det blir, får vi återkomma till när de fackliga förhandlingarna har genomförts, avslutar Mikael Lindberg.

Klinthagentäkten tilllhör Storugns, vilket är den största täkt- och sorteringsverksamheten inom Nordkalk. Verksamheten har cirka 80 anställda och cirka 20 entreprenörer kopplade till sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet