Kommunalarbetarens analys visar ett tydligt samband mellan en stor andel anställda på låga löner och en låg medellön i kommunen. Foto: TT

Norrköping bland låglönekommunerna

Publicerad

Norrköping placerar sig i bottenskiktet när det gäller löner för kommunanställda. Många av de fast anställda har löner som är nära den så kallade lägstalönen.

I 27 av landets 290 kommuner har minst fem procent av de fast anställda löner som ligger nära lägstalönerna. Det visar en sammanställning av löneläget som Kommunalarbetaren (KA) har gjort.

Bottenplats för Norrköping

Norrköping ligger på plats 11 från botten. Listan över Sveriges låglönekommuner toppas av Söderhamn – här har 10 procent av de fast anställda en lön som ligger nära avtalets lägsta nivå. I Norrköping är motsvarande siffra drygt 6 procent, visar KA:s analys av insamlade löneuppgifter från landets alla kommuner.

Bland förklaringarna till de låga lönerna finns att man har många nyanställda som går in på lägstalön. Även det dåliga löneläget för undersköterskorna ges som förklaring.

Nytt avtal hoppas höja lönerna

Just nu förhandlar fack och arbetsgivare om årets löner som förväntas vara klara efter sommaren. Förhoppningen är nu att det nya avtalet med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, kan hjälpa till att höja lönerna. Fackförbundet Kommunal anser att det varit svårt att få extra pengar för att höja lönen för de som ligger nära ingångslönen.

Kommunalarbetarens analys visar också att det finns ett tydligt samband mellan en stor andel anställda på låga löner och en låg medellön i kommunen.

Fakta lägsta löner

Med låga löner menas:

En lön under 20.500 för undersköterska, skötare, barnskötare och kock/kokerska.

En lön under 18.500 för vårdare, vårdbiträde, personlig assistent, elevassistent, fritidsledare, park-och trädgårdsarbetare, måltidspersonal, vaktmästare/fastighetsskötare, anläggningsarbetare/  fordonsförare och lokalvårdare.

Källa: Kommunalarbetaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.