Anledningen är att personalen förbättrat sina rutiner i kommunikation, riskbedömning och överlämning skriver landstinget i Östergötland i ett pressmeddelande.
Varje år beviljas ett 20-tal barn i Sverige ersättning från LÖF (Landstingets Ömsesidiga Försäkringsbolag) för CP-skador som orsakats av att det har uppstått syrebrist vid förlossningen. Skadorna leder till lidande för de anhöriga och stora skadeståndskostnader för samhället. Projektet ”Säker förlossningsvård” arbetar för att minska riskerna för att syrebrist ska uppstå.
Flertalet landsting är med i arbetet som genomförs i samverkan med Svenska Barnmorskeförbundet, Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG) och Svenska Barnläkarföreningens neonatalsektion med ekonomiskt och administrativt stöd från Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag.
Kliniken för också kontinuerlig statistik över förlossningar, blödningar och kejsarsnitt för att kunna förbättra verksamheten och ifrågasätta den vid avvikelser. Bland annat har Kvinnokliniken vid Vrinnevisjukhuset radikalt minskat antalet slutmuskelskador i samband med förlossning. En statistik som förlossningen på sjukhuset tidigare låg i topp på hos socialstyrelsens mätning.