Foto: Axel Brantemo/SVT

Norrköping kan få fyra områden klassade som utsatta

Uppdaterad
Publicerad

I december ska polisens Nationella operativa avdelning (Noa) presentera en ny lista över de områden som ska klassas som utsatta i landet.

Sedan tidigare har Norrköping två stadsdelar på listan – Klockaretorpet och Navestad, men den lokala polisens bedömning är att ytterligare två områden – Hageby och Marielund – kan vara aktuella för listan.

Analysen har gjorts med ett speciellt framtaget kartläggningsverktyg. På så sätt får polisen en bild av hur kriminaliteten påverkar ett område.

– Vi tittar också på individnivå. Vilka individer som vi ser konkret har en påverkan i området, säger kommunpolis Annika Granath.

Norrköping

”Hjälper oss att prioritera”

Hageby fanns på listan mellan åren 2015–2019, och enligt SVT:s källor kan det vara aktuellt att klassa stadsdelen som utsatt igen.

– Så kan det vara. Då hjälper det oss att prioritera vår verksamhet tillsammans med kommunen ännu hårdare där, säger Annika Granath.

Skäggetorp i Linköping är klassat som särskilt utsatt område sedan 2015.

I videoklippet här ovanför berättar Annika Granath mer om Norrköpingspolisens arbete med utsatta områden.

Utsatta områden

  • Begreppet utsatt område används av polisen i Sverige sedan 2015 för att beskriva förortsområden och stadsdelar med låg socioekonomisk status och med kriminell påverkan på lokalsamhället.
  • Områdena delas upp i utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet